TIC, aprenentatge i ensenyament.

 ACTIVITATS BLOC 2 

Activitat 1.

Informa't sobre què són i en què es diferencien els següents conceptes: m-learning, b-learning i e-learning i reflexiona sobre els avantatges i inconvenients que ofereixen en els processos d'ensenyament-aprenentatge i les possibilitats que ofereixen en l'educació infantil.


El M-learning consisteix en la utilització de dispositius portàtils, aprofitant totes les possibilitats d’aquestos i permet a l'alumne aprendre sense necessitat de mantindre's en un lloc fixat o determinat d’una manera més ràpida i amb majors possibilitats d’interacció. D'esta manera, l'alumne és amo del seu propi temps i pot aprendre quan i on vullga. 

Algunes avantatges són:

  • Facilitar l’adquisició d’habilitats.

  • Fomentar la interacció i comunicació, així com la publicació immediata de continguts i creació de noves comunitats d’aprenentatge.

  • Permetix l’ús d’aplicacions per a l’aprenentatge o creació de continguts. 

  • Es pot oferir un aprenentatge personalitzat en qualsevol moment i lloc.

  • Fomenta la motivació entre els estudiants.

  • L’aprenentatge és autònom. 

  • Permet  un aprenentatge funcional, pues pot ser en qualsevol lloc i moment. 

Mentre que les desavantatges són:

  • Problemes en la connexió.

  • No hi ha contacte directe. 

  • Complexitat en les condicions de privacitat. 

  • Hi ha poques aplicacions educatives. 

Aquest concepte pot oferir diverses possibilitats en educació infantil com crear vídeos d’animació, llibres, banc de sons, etc. 

Font: Pablo Revetria

El B-Learning Consisteix en un procès docent semipresencial; significa que un curs donat en aquest format inclourà tant classes presencials com activitats d'aprenentatge virtual.

Les classes presencials poden servir de tutoria, per fer activitats orals, per presentar conceptes nous i temes que després es tractaran en línia, per enfortir els lligams del grup o bé com a complement (conferències, activitats que requereixen tallers o materials...).

Existeixen evidències d'impacte social de com l'aplicació de models de formació compartida estan permetent la inclusió digital de col·lectius tradicionalment exclosos dels processos de desenvolupament tecnològic.

Les avantatges que encontrem a aquest metode son les següents:

  • Fa que l'alumne siga capaç de buscar noves eines i recursos per a la captació de coneixement, això és possible donat al fet que l'alumne ha d'interactuar de manera diferent als mètodes tradicionals d'educació.

  • Desenvolupa el pensament critique dels alumnes per a la seua formació professional.

  • Promou la comunicació, coordinació d'idees i la interacció entre l'alumne i el mestre.

  • Es promou que el nivell educatiu dels alumnes augmente.

  • Reducció de costos en comparació a altres estratègies d'aprenentatge.


Encara que també trobem inconvenients com:

  • L'èxit d'aquesta metodologia depèn principalment de com el docent i l'alumne actuen en el desenvolupament de cada activitat.

  • Hi ha molt poca experiència en l'aplicació d'aquest model educatiu.

  • Si l'alumne o el docent no s'adapten a aquesta modalitat és molt possible que algun dels dos abandone el curs.

  • Pot haver-hi problemàtica respecte a l'ús de la tecnologia, fent referència al fet que els recursos tecnològics no siguen els suficients en el lloc en el qual es pretén aplicar aquest model educatiu.

  • Que l'alumne no tinga les habilitats d'estudi necessàries per a aquest model educatiu.


El B-learning a la educació infantil té un caràcter descriptiu i aborda com les diferents formes d'aprenentatge secundades amb recursos electrònics s'estan convertint en nous models d'ensenyament. També s'analitzen els efectes en el rendiment escolar després d'incorporar dispositius mòbils en el desenvolupament d'un tema, secundat pel docent i la família. 

Els resultats analitzats són de tipus gràfic, i indiquen que els alumnes de 4 o 5 anys també poden manejar aquests equips digitals mòbils en un procés d'ensenyament i aprenentatge amb una certa autonomia. El fet d'implicar les famílies afavoreix la pròpia formació dels xiquets al llarg de la jornada, deslocalitzant espacialment la zona formativa, donant una utilitat educativa a aquests dispositius.





L’ E-learning és una de les estratègies formatives que ens facilita solventar problemes educatius que es solen posar al nostre camí, des de l’aïllament geogràfic de l’alumne dels centres fins al menester de la perfecció continua que ens encaixa a la col·lectivitat del coneixement, tenint en compte el temps i els diners que s’utilitzen a l’arribar al món recíproc.

A més a més amb aquest hi ha una part de la població que confia en aquest però segons les estadístiques, quasi tota la concurrencia no actua positivament al fer cursos a distància i més de la meitat d’aquests són estudiants. Per tant, la seguretat en aquesta estratègia no sempre està reafirmada pels alumnes a l’hora de durla a terme.  


En quant als avantatges de L’E-learning hi podem trobar:

  • L’àmplia informació per a l’alumnat.

  • La comoditat de l’actualització de la informació (“just in time” “just for me”).

  • Flexibilitat. 

  • Autonomia.

  • Permet una formació col·laborativa i interactivitat.

  • Estalvia costos i desplaçaments.


Però també hi ha inconvenients com:

  • Requereix més inversió de temps i treball per al professor.

  • És necessària una formació amb les TIC tant per part del professor com de l’alumne.

  • Si la relació professor-alumne no està consolidada pot disminuir la qualitat de l’aprenentatge, cursos i continguts.






Activitat 2.

Visualitza el següent vídeo i planteja com es podrien integrar les TIC en la metodologia duta a terme per les mestres d'aquest col·legi.

En el vídeo es pot veure un tipus de col·legi tradicional, on l’ús de les TIC es pràcticament escàs, es treballa una metodologia educativa orientada a la família i a que els xiquets/es es senten còmodes en un ambient participatiu, cordial i alegre. A més, es pot veure com els nens/es als 4-5 anys ja han adquirit eixos hàbits i treballaran més profundament en el seu desenvolupament realitzant activitats més dinàmiques i diverses.

S’ha de tindre en compte que abans d’incorporar un ordinador a la classe, serà necessari tenir present que es realitzaran canvis en l’escola que poden afectar a l’organització de l’aula. No obstant, el contacte amb les TIC no té que canviar la planificació que es duia a la classe, per tant es tenen que integrar de manera que es puga treballar les mateixes activitats, unitats didàctiques i projectes. 

En quant a com es poden integrar les TIC en aquest col·legi, en primer lloc s’ha de tindre en compte que les TIC han obtés un paper molt important en el sistema educatiu i que cada vegada són més habituals en les escoles, per tant s’ha de començar a integrar poc a poc i de manera moderada. 

Fent referència al vídeo, es pot utilitzar l’ordinador com a premi o recompensa de les activitats que realitzen, així els alumnes se sentiran motivats i amb ganes de participar. 

També, quan expliquen els dies de la setmana i del mes, el temps que fa eixe dia.. doncs tot això estaria bé explicar-ho i després amb la pissarra digital posar imatges, sons i vídeos sobre el tema donat a classe.

Sobre el tema de mindfulness que es realitza a l’aula, es podrien aplicar les TIC de manera musical, és a dir posar la música de l'ordinador per a que els alumnes es relaxen i augmenta la concentració d’ells i d’elles. Així com també podcasts per a xiquets d’infantil que tracten aquests temes. 

Altre exemple en el que es poden utilitzar les TIC és utilitzant la cámara digital o de video per gravar i coleccionar moments dels alumnes realitzant activitats amb la classe, en el pati jugant, quan se’n van d'excursió… i així a final de curs es podrà realitzar una sessió on es posaran totes les imatges i videos dels nens/es durant tot l’any, cosa que ficarà molt contents als alumnes.

A més, les TIC ens permeten que els propis alumnes puguen crear els seus contes mitjançant vídeos o elaborar programes de televisió a la classe, entre diverses activitats que ens permet fer les TIC. 

Per últim, es pot concloure que la introducció de les TIC a les aules ja és una realitat, ja que cada vegada els docents i els alumnes ho posen més a la pràctica. Així que, s’han de fer canvis en la metodologia per fomentar la creativitat, l’autonomia i per a que l’alumne siga el propi protagonista del seu aprenentatge fent ús de les competències digitals.

Activitat 3.

Consulta a Internet (Webs, Blogs, Twitter, Youtube, etc.) bones pràctiques en les que es faça un bon ús de metodologies actives a Educació Infantil aplicant les TIC.

La introducció de les TIC en l’Educació Infantil són una eina molt important que ajuda a millorar el procés d’ensenyança-aprenentatge, sempre enfocant aquesta ferramenta d’una manera educativa i no tecnològica. L’ús de les TIC ha propiciat canvis profunds en la funció del docent i es poden aplicar a l’aula per fomentar la cooperació i la innovació.

Són moltes les activitats que es poden desenvolupar aplicant les TIC a l’aula d'infantil. La informació que han de conèixer els pot arribar a través del text, la imatge i el so. Per exemple una activitat relacionada amb el text, seria l’ensenyament de l’escriptura a través de la pantalla d’ordinador, cada nen tindria al seu abast tablets per poder escriure i tota aquesta informació es podria veure a la mateixa vegada a la pantalla de l’ordinador.

Una altra activitat relacionada amb el so, podria ser aprendre idiomes estrangers. El docent podria preparar una classe d’anglès introduint les TIC amb cançons, repetició de paraules, etc.

Per últim, mitjançant imatges, els nens aprendran les parts del cos humà, les parts de la casa, les diferents fruites que hi han, entre altres coses.

Grup:

Mar Alcolea Agulló

Pilar Alonso Segura

Neus Jordà Lopés

Alejandra Marín Jover

Elisabeth Túnez Cortés


Comentarios

Entradas populares de este blog

BLOC 6

LA REALITAT DE LA IDENTITAT 12/09/2020

QUÈ ÉS SIMBALOO? 03/11/2020